Hypotéka pro všechny


Přemýšleli jste nad tím, že byste si pořídili vlastní byt nebo dům? Nebo byste potřebovali úvěr na rekonstrukci domu po babičce? Pokud chcete bydlet ve vlastní nemovitosti, nejspíš si budete muset vzít hypotéku. Jen minimum lidí si může dovolit opravit starší nemovitost nebo postavit novostavbu, aniž by si museli brát hypotéku. Získat hypotéku ale není jednoduché, protože banky zpřísnily podmínky pro její získání. Musíte splňovat spoustu kritérií, jinak vám bude žádost zamítnuta. Každá banka má určitý objem peněz, který může každý rok poskytnout na hypotéky.

budova banky

Pokud nevíte, jak fungují banky, je to tak, že lidé, kteří mají v bankách uložené peníze v podstatě svoji hotovost bankám dají k dispozici, aby je banky používaly právě na poskytování úvěrů. Proto krachují banky v případě, že větší počet lidí bude chtít vybrat velkou hotovost zároveň. Banky mají peníze klientů rozpůjčované, takže v tomto případě dochází k situaci, kdy banky zkrátka nemají z čeho peníze vyplácet. Pokud byste si žádali o hypotéku ke konci roku, můžete se v některých bankách setkat s tvrzením, že pro letošek máme strop splněný. Hypotéku byste tak nemuseli získat, protože prostě není z čeho ji vyplatit.

peníze eura

Naprostá většina hypoték se poskytuje v řádu milionů, takže pokud banka nemá dostatečnou hotovost, nemohla bývám hypotéku dát. Pokud už vám byla hypotéka v bance zamítnuta, můžete si zkusit o hypotéku požádat u nebankovní instituce. Různé společnosti zabývající se poskytováním úvěrů mají většinou benevolentnější požadavky než banky. Je tedy větší šance že u takové společnosti byste hypotéku získali. Myslete ale na to, že pokud máte poměrně napnutý rozpočet, není dobrý nápad žádat o úvěr ve výši několika milionů Kč. Raději se snažte seškrtat výdaje a našetřit alespoň nějakou částku, abyste si vytvořili finanční polštář.