Co je to elektronická cigareta


Víte, co je to elektronická cigareta? Pro nekuřáky je to možná jedna velká neznámá, a tak bychom si tu mohli jen v krátkosti připomenout, oč vlastně jde. Klasickou cigaretu zná každý, dokonce i děti se s nimi mohou setkat v domácnostech kuřáků, a o škodlivosti kouření cigaret již bylo vydáno tolik odborných publikací, že by byla ztráta času je tu vyjmenovávat. Škodlivost této činnosti se stala jedním z popudů zhotovit výrobek, který by eliminoval většinu negativních jevů klasického kouření, a sice vdechování jedovatého a karcinogenního dehtu a oxidu uhelnatého.

elektronická cigareta

A tak se zrodila elektronická cigareta, která není cigaretou v pravém slova smyslu, nýbrž jde o zařízení, produkující plynný aerosol. Ten se jeví jako pára a jeho vdechováním se do organismu žádný dehet ani oxid uhelnatý nedostává. Kouření e-cigaret je výrazně bezpečnější. V aerosolu elektronických cigaret se objevuje především propylenglykol a glycerol. Obě látky jsou v malém množství zdravotně nezávadné a lze je považovat pro kuřáky elektronických cigaret za bezpečné. Propylenglykol se kupříkladu používá jako přídavná látka v potravinářském průmyslu, například pro výrobu zmrzlin, majonéz, dressingů, pudinků či ovocných dření. Glycerol je velmi často využívaná látka v kosmetickém průmyslu a jako sladidlo či změkčovadlo u některých cukrovinek.

cigarety v popelníku

Obsah nikotinu – elektronická cigareta může obsahovat nikotin, ale také nemusí. Tím se významně liší například od zařízení pro nahřívání tabáku IQOS. Množství nikotinu je regulováno samotnými výrobci náplní, a tak si zákazník může sám korigovat, kolik nikotinu do organismu přijme. Nikotin je návyková látka podobně, jako kofein, a je to vlastně jeden z hlavních důvodů, proč lidé kouří. Obsah nikotinu se v náplních elektronických cigaret běžně stanovuje v rozmezích mezi třemi a dvaceti miligramy na jeden mililitr náplně. Závislost na nikotinu byla prokázána již před mnoha lety, ovšem je známo, že odvyknout mu není tak problematické, jako u alkoholu. Závislost na alkoholu je výrazně nebezpečnější a většina alkoholiků se také své závislosti nikdy nezbaví.