Hygiena jako prevence


Lidé v dnešní době si zvykli na velmi vysokou úroveň hygieny. Asi poprvé si to uvědomíme, když nám učitelé dějepisu popisují, jak se lidé v 15. a 16. století umývali pouze jedenkrát do týdne, a to ještě muselo být štěstí, pokud se tak doopravdy stalo. Pravděpodobně nosili známe šedé paruky vyhnané do prapodivných účesů. Vlasy pod nimi si umývali jen výjimečně, což vedlo k tomu, že jim velmi brzy začaly vypadávat a paruky tak nepředstavovaly jen módní doplněk, ale také masku, aby ostatní neviděli jejich pleš. Celou tuto společnost musel doprovázet velmi silný zápach, přebíjený silnými voňavkami, které v takovém množství moc pomáhat nemohly.

štěníce

Stejně tak jejich prostředí velkou čistotou neoplývalo. Bylo běžné, že se zbytky z kuchyně a koupelen vylévaly přímo na ulici. Není tak divu, že se v této společnosti velmi jednoduše šířily různé nemoci, které v dnešní době ani neznáme. Dá se oponovat tím, že tento čas je doopravdy hodně vzdálený a od 15. a 16. století společnost ušla přeci jen velkou část cesty. Ale není to tak dávno, kdy se konečně podařilo vymýtit horečku omladnic. To byla nemoc, na kterou umíralo velké množství žen po porodu, což dělalo z tohoto procesu něco pro ženu velmi nebezpečného.

hmyz

Až novodobí profesoři přišli na to, že během porodu vzniká v těle ženy velmi velká rána, do které se jednoduše mohla dostat jakákoli infekce, která se následně projevila jako horečka spojená s úmrtím. Jednoduchá hygiena rukou doktorů předtím, než přišli na porodní sál, vedlo k výrazné redukci úmrtí. Nic z toho v dnešní době neznáme. Ale i tak se některým problémům nevyhneme. Z cestování si občas přineseme přátele, o které bychom raději nestály. Hubení štěnic je jednou z nepříjemností, které Vás mohou potkat, ale i tak se jedná jen o maličkost ve srovnání https://www.mesec.cz/produkty/cestovni-pojisteni/ s tím, s čím se museli lidé potýkat dříve. A jaká je cena za hubení štěníc, tu se dozvíte na našem webu.