Proč lidé chtějí auta na leasing bez akontace


Mnoho lidí si bere auto na leasing, a to z pochopitelných důvodů. Nejedná se o levnou věc, a navíc ekonomická situace mnohých z nás není v posledních letech zrovna nejlepší. Přitom osobní automobil je pro řadu lidí v podstatně nezbytný, ať už jej potřebují v zaměstnání, nebo zkrátka bydlí v malé obci, kam veřejná hromadná doprava příliš nezajíždí.

auto ve městě

Přitom však víme, že i leasing má své podmínky. A jednou z těch, která se lidem příliš nelíbí, je i akontace. Ta v podstatě znamená, že na místě složíte určité procento z prodejní ceny automobilu. O jakou částku se bude jednat, záleží na konkrétní leasingové společnosti i na automobilu samotném a jeho ceně. I přesto se však jedná často o deset tisíc i více, což není částka, kterou by měli mnozí z nás jen tak k dispozici.

Není tedy divu, že se poohlíží po prodeji auta na leasing bez akontace. A je pravdou, že takovéto nabídky skutečně existují. V mnohých autosalonech vám je poskytnou, byť to není zrovna první možnost, kterou by vám nabídli. Pokud totiž složíte určitou částku, je větší naděje, že skutečně budete splácet, namísto toho, abyste s autem odjeli a už o vás nikdo neslyšel. Ovšem, jak již bylo řečeno, zdaleka ne všichni mají na akontaci peníze, a proto existuje i tato možnost.

běžná situace na silnici

Je však jasné, že bude mít i určité nevýhody. Ono známé „nechci slevu zadarmo“ platí i zde. Jistě, nebudeme skládat žádnou částku, avšak za to zaplatíme jiným způsobem. Tím hlavním je samozřejmě to, že budeme splácet o to déle, a o to vyšší budou nakonec také veškeré úroky a poplatky, takže nakonec zaplatíme více. K tomu připočtěme i fakt, že úroková sazba u tohoto typu leasingu bývá podstatně vyšší, než u jiných typů, a vidíme, že to nemusí být až tak výhodné. Faktem však je, že je to pro mnoho lidí v podstatě jediná možnost, jak získat auto, a poskytovatelé toho zhusta využívají.