Solární plachta šetří vaši kapsu


Znáte nějaké lepší bazénové příslušenství, než solární plachtu, co se týče úspory financí při provozování zahradní nádrže na koupání? Připadá vám podivné, že se tu zmiňujeme právě o solární plachtě v souvislosti s penězi, když je to jen kus plastové fólie s bublinkami, co leda tak zabrání spadu prachu či listí na hladinu? Pak si vezměte do ruky kalkulačku a počítejte s námi.

voda v bazénu

Každý den se z bazénu vypaří z jednoho čtverečního metru zhruba pět litrů vody. Týká se to samozřejmě jakékoli vodní plochy, nejen bazénů, říká se tomu Koloběh vody v přírodě a vypařování je zcela přirozený jev. Pět litrů vypařené vody za den je zdánlivě směšné množství a v přírodě si toho ani nevšimnete, protože se voda i ve stojatých vodách (v jezerech, rybnících a přehradách) velmi brzy doplní prostřednictvím dešťových srážek a vodního přítoku, jenže něco jiného je zahradní bazén – tam nepřitéká žádná voda z potoka (pokud to tak nemáte záměrně) a bazény jsou vodní rezervoár, kde musíte odpařenou vodu doplnit vy z vodovodního řadu.

nádrž na koupání

A teď začněte počítat s námi: Máte-li bazén o rozměrech 9 x 4 metry, v němž už se dá i poměrně dobře plavat, za den se z něj vypaří celkem 180 litrů vody. Za týden to bude už více než jeden kubík a za měsíc celkem pět kubíků. Pokud provozujete bazén v koupací sezóně půl roku, za tu dobu musíte doplnit třicet kubíků vody a při ceně vodného a stočného 175 Kč (např. okresy Mělník a Kladno rok 2024), přijde vás dopouštění vody za jeden rok na více než pět tisíc korun. Životnost krycí plachty je přibližně patnáct let, a pokud vypařování vody neignorujete, za tu dobu ušetříte necelých 79 tisíc korun (nezapočítáváme inflaci). Po odečtení nákladů na krycí plachtu, což jsou přibližně tři tisíce korun, je to stále obrovská suma, nemyslíte?

Znáte tedy lepší příslušenství k bazénu, které vám ušetří alespoň tolik peněz z rodinného rozpočtu?